Onze regering

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

Onze regering

De regering, zoals wij die in Nederland kennen, bestaat uit ministers en de koning. De ministers in de regering zijn belangrijke personen, zij staan aan het hoofd van een ministerie en werken aan bepaalde zaken in Nederland. Zo is er een minister van Financiën (geld) en een minister van Defensie (het leger). In plaats van “regering” gebruiken mensen ook wel het woord “kabinet.  Ze betekenen ongeveer hetzelfde, alleen zit de koning niet in het kabinet en wel in de regering. Het belangrijkste gebouw van de regering staat in Den Haag en wordt het Binnenhof genoemd.

De regering heeft twee belangrijke taken:

  • wetten maken
  • wetten uitvoeren.

Waarom verkiezingen? 
Nieuwe wegen, kleinere klassen, meer ziekenhuizen? In Nederland moeten over heel veel onderwerpen belangrijke beslissingen worden genomen. Bijna iedereen heeft een mening over al die onderwerpen. Maar het is natuurlijk onmogelijk om met 16 miljoen mensen tegelijk te overleggen en te beslissen. Daarom kiest Nederland een Tweede Kamer. 

 

Na de verkiezingen wordt een nieuwe regering gevormd. In de regering zitten ministers die het land besturen. Elke minister houdt zich bezig met een ander onderwerp, bijvoorbeeld milieu, economie, sport of onderwijs.

De ministers komen uit de politieke partijen die samenwerken in de regering. De partijen hebben afspraken gemaakt over wat er moet veranderen in Nederland. De Tweede Kamer stemt vervolgens over al die plannen.

 

Bron: Kinderpleinen, Wikipedia, Tweede Kamer der Staten-Generaal