Mammoet Max

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN
Deltapark Neeltje Jans
Max de Mammoet
In de Oosterschelde zijn, onder andere bij de bouw van de Stormvloedkering, door mosselvissers duizenden fossiele beenderen van 'oer'dieren gevonden.
Max is een mammoetstier met een schouderhoogte van ca. 3,25 meter en een lengte van 5,25 meter. Hij moet ongeveer 55 jaar oud zijn geweest toen hij 30 tot 50.000 jaar geleden overleed. Max leefde in de delta van IJssel-Vecht. Toen de ijsvlaktes begonnen te smelten is Max vast komen te zitten in het moeras van de Maas in Limburg.
 
Bron: 
 
De Mammoet is familie van de olifant. Hij had heel veel haar om zich tegen de kou te beschermen tijdens de ijstijd. Mammoeten waren ongeveer 3 meter hoog en waren net zoals olifanten planteneters. Mammoeten zijn ongeveer 12.000 jaar geleden aan het einde van de laatste ijstijd uitgestorven.

In de afgelopen paar miljoen jaar zijn er regelmatig ijstijden geweest. In de ijstijden kwamen er op de noordpool en zuidpool hele grote ijskappen voor. In de op één na laatste ijstijd kwam het ijs ook in Nederland. Het ijs kwam toen tot aan de lijn Amsterdam-Utrecht-Nijmegen. In Nederland was het toen erg koud. In de laatste ijstijd is het ijs niet in Nederland geweest.
 
In de ijstijd was er heel veel water bevroren. Daarom was er in sommige zeeën geen water. De Noordzee was helemaal droog in de ijstijd. Daardoor vinden vissers nu soms botten van Mammoeten op de bodem van de Noordzee. Doordat sommige zeeën droog waren, konden de mammoeten zich verspreiden in Noord-Amerika, Europa en Azië.
 
Mammoeten zijn ongeveer 12.000 jaar geleden uitgestorven. Dit was aan het einde van de laatste ijstijd. Het is niet precies duidelijk waarom de Mammoeten zijn uitgestorven. Waarschijnlijk kwam het omdat het steeds warmer werd op aarde, en omdat prehistorische mensen jaagden op de Mammoeten.
Bron: fossiel.net


Bron:falw.vu