Atletiek

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

Atletiek 
 

100/200 Meter
Dit is de kortste sprintwedstrijd die wordt gelopen. Het wordt ook wel het ‘koningsnummer der atletiek’ genoemd.
Iedere atleet loopt in zijn eigen baan. Deze baan wordt door de lijnen aangegeven. De lopers mogen na het startschot uit de startblokken komen. Als er iemand te vroeg weg gaat, dan is het een valse start. De persoon die de 2e valse start maakt is uitgeschakeld ook al heeft deze persoon niet de 1e valse start gemaakt.

 

400/800/1.500/5.000/10.000
Dit zijn de lange afstanden. Alleen bij de 400 meter moeten de atleten in de eigen baan blijven lopen. Bij de andere afstanden hoeft dat niet.

 

Horden
De atleten moeten in hun eigen baan lopen. Ze moeten onderweg over de hordes springen, maar het maakt niet uit of de hordes omvallen. Zolang je er niet je tegenstander mee hindert.


Steeplechase
Dit is een hardloopwedstrijd van 3.000 meter. Elke ronde van 400 meter wordt er 5 keer over een balk gesprongen.
Deze sport was eerst voor paarden. Een man dacht sneller te zijn dan een paard en dat lukte hem. Zo is deze sport voor mensen ontstaan.

Estafette
Dit is een hardloopwedstrijd. In deze wedstrijd is het de bedoeling dat er met een estafettestok wordt gerend. Deze stok wordt elke keer doorgegeven aan een volgende persoon.

 

Hoogspringen
De springers moeten over een lat springen. De persoon die over de hoogste lat heeft gesprongen wint. Ze mogen maar met één been afzetten voordat ze springen en de lat mag niet aangeraakt worden. Er is ook een maximale hoogte van schoenen gemaakt. Na 3 mislukte pogingen is de springer uitgeschakeld.

 


Polsstokhoogspringen
Deze sport is ontstaan doordat er vroeger in de weilanden over slootjes werd gesprongen met lange stokken. Er gelden bij dit onderdeel dezelfde regels als bij hoogspringen, alleen wordt er nu gesprongen met een polsstok.

Verspringen
De springer mag zelf de lengte van de aanloop bepalen. Eén meter voor de zandbak ligt een houten afzetbalk. Vanaf deze afzetbalk moet er gesprongen worden. Als er achter de afzetbalk wordt afgezet is de sprong ongeldig. De springer heeft 3 pogingen.

Hink-stap-sprong
Deze sprong lijkt op verspringen met dezelfde regels, alleen wordt er iets meer gedaan dan alleen springen. Vanaf de afzetbalk moet de springer eerst een ‘hink’ maken, dan belandt hij dus op hetzelfde been waarmee hij zich heeft afgezet. Dan zet hij een ‘stap’ waardoor hij op zijn andere been terecht komt om een ‘sprong’ te kunnen maken.

Kogelstoten
Iedere deelnemer krijgt een kogel (mannen 7,260 kg; vrouwen 4 kg) die ze zo ver mogelijk moeten ‘stoten’. De kogel mag niet gegooid worden. Ook mag de atleet niet de grond en de rand buiten de werpring raken.

Discuswerpen
De discus moet ze ver mogelijk geworpen worden. Om snelheid te maken draaien de atleten ½ draai om de discus zo ver mogelijk weg te werpen. Net als bij kogelstoten mag de atleet niet de rond en de rand van de werpring raken.

Kogelslingeren
Hierbij gelden dezelfde regels als bij kogelstoten alleen wordt hierbij de kogel niet gestoten, maar geslingerd. De kogel zit vast aan een staalkabel met een handvat eraan.
De kogel wordt eerst een paar keer boven het hoofd rondgeslingerd. Daarna draait de atleet 3 of 4 rondjes mee waarna de kogel wordt losgelaten.

Speerwerpen
De atleet moet de speer zo ver mogelijk werpen. De speer wordt geworpen na een aanloop waarvan de atleet zelf de afstand mag bepalen. De atleet mag niet over de grenslijn komen, dus nadat de speer geworpen is moet de atleet zo snel mogelijk stilstaan.

Zevenkamp/tienkamp
De zevenkamp (heptathlon) is voor vrouwen en dit bestaat uit 7 onderdelen verdeeld over 2 dagen.
Dag 1: 100 meter horden, hoogspringen, kogelstoten, 200 meter.
Dag 2: verspringen, speerwerpen, 800 meter.

De tienkamp (decathlon) is voor mannen en dit bestaat uit 10 onderdelen verdeeld over 2 dagen.
Dag 1: 100 meter, verspringen, kogelstoten, hoogspringen, 400 meter.
Dag 2: 100 meter horden, discuswerpen, polsstokhoogspringen, speerwerpen, 1500 meter.

Marathon
Dit is een hardloopwedstrijd van een lange afstand, namelijk 42 km en 195 meter.
In het jaar 490 v.Chr. is de griekse soldaat Phidippides van Marathon naar Athene gerend om het nieuws van de overwinning te vertellen. Toen rende hij naar Sparta om nog extra hulp te vragen aan de spartanen, daarna liep de bode terug naar Athene en gelijk door naar Marathon. Bij uiteindelijk de overwinning liep hij terug naar Athene. Daar riep hij midden in Athene “Verheug U, wij hebben gewonnen!” en toen viel hij dood neer. Hier komt de naam ‘marathon’ vandaan.

Snelwandelen
Zo snel mogelijk wandelen, dus niet rennen. Er moet altijd één voet de grond raken. De jury geeft twee keer een waarschuwing. Bij de 3e overtreding wordt de snelwandelaar gediskwalificeerd.