Piramiden en faraos

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

Piramides

De piramides zijn de beroemdste overblijfselen uit het verleden. Ook is het het enige van de ’klassieke zeven wereldwonderen’ dat nog steeds overeind staat!

De piramides die dicht bij de stad Caïro (Egyptische hoofdstad) liggen zijn:

  • De piramide van Chefren
  • De piramide van Mykerinos
  • De piramide van Cheops. Dit is de grootste!
Spelen en leren

De plaats waar de piramides staat is het hoogtepunt. De drie piramides zijn allemaal heel groot en ondanks beschadigingen door grafrovers en erosie (beschadiging) door wind en water over de eeuwen heen staan ze nog statig rechtop.

Aan de andere zijde van deze plek staat een ander beroemd monument, de Sphynx. Van hieruit heb je ook een prachtig uitzicht op de drie piramides. De neus van de Sphynx onbreekt, maar het bouwwerk straalt nog steeds een grote kracht uit.

De eerste Egyptische piramide is ongeveer 4500 jaar geleden gebouwd als grafmonument voor een Egyptische farao. Een farao was toen de heerser van Egypte. Zijn opvolgers werden allemaal op deze manier begraven. Zij werden na hun dood gemummificeerd en met kostbaarheden en persoonlijke bezittingen in het binnenste van een piramide gelegd. In totaal zijn er ongeveer tachtig piramiden bewaard gebleven. Deze piramiden zijn over een periode van ongeveer duizend jaar gebouwd.

Tot op de dag van vandaag weet nog steeds niemand hoe deze piramides zijn gebouwd. We kunnen ze nog steeds niet nabouwen met onze nieuwste technieken. Het bewijst van er in die tijd een hele hoge beschaving was, die ook weer verloren is gegaan.

Mastaba

Een mastaba is een grafwoning voor de rijkere klasse. In het begin waren de mastaba’s alleen bestemd voor heel belangrijke personen, zoals de farao, maar later werden er ook andere rijke mensen in begraven.

Grafheuvel

Mastaba’s zijn ontwikkelt uit de grafheuvels die men vroeger gebruikte. Een machtige Farao kon je niet zomaar in een grafheuvel begraven. Daarom ontwikkelde men de mastaba. De mastaba’s zijn luxe graven uit het Oude Rijk. Mastaba betekent bank in het Arabisch. Ze noemden het zo omdat een mastaba vanuit de verte op een modderbank lijkt

Mastaba


De schacht werd opgevuld met puin

De onderdelen van een mastaba

De ruimte bestond uit een offerkapel (d) met een beeld (e) en een voorraadkamer (c). In de offerkapel werden er voedseloffers gedaan om het beeld te “voeden”. Deze voedingswaren werden opgeslagen in de voorraadkamers.

De schacht (a) gaf toegang tot de grafkamer (b). In de grafkamer lagen er, naast de farao, ook diverse gebruiksvoorwerpen en sieraden waarvan men dacht nodig te hebben in het hiernamaals. Er waren ook beelden aanwezig van goden die de farao moesten beschermen. Om deze rijkdommen te beschermen, werd de grafkamer na de begrafenis afgesloten door de schacht op te vullen met stenen.

Toetanchamon

Toetanchamon was een farao van de ‘18e Dynastie van het Oude Egypte’. Hij heette oorspronkelijk Toetanchaton. Zijn naam werd veranderd om politiek-religieuze redenen naar Toetanchamon. Dit betekent: "Levend evenbeeld van Amon".

Toetanchamon was een zoon van Achnaton en zijn zus. Toetanchamon was geen opvallende farao. Zijn beroemdheid is vooral omdat, zijn graf vrijwel ongeschonden was. Dit is heel zeldzaam! Het graf werd in 1922 gevonden door Howard Carter. In het graf lagen meer dan 3500 kunstvoorwerpen die nog zeer intact waren.

Toetanchamon was gehuwd met zijn halfzus Anchesenamon en was de opvolger van Achnaton. Toetanchamon was nog maar negen jaar oud toen hij farao werd en ook nog erg jong toen hij stierf. Hij was toen nog maar 19 jaar oud.

Door onderzoek weten we dat Toetanchamon 19 was toen hij stierf en ongeveer 1,68 m lang was. Er zat 1 cm verschil tussen de lengte van zijn benen en hij had een scheve ruggengraat. Daarnaast had hij een klompvoet en miste een teen aan de andere voet. Hij liep met een stok, dit weten we doordat er in het graf 170 stokken gevonden zijn. Hij leed ook aan een ontsteking in zijn knie, veroorzaakt door een breuk.De breuk zou veroorzaakt kunnen zijn door een val van een strijdwagen, waarschijnlijk gedurende een jachtpartij. Dit was een geliefde bezigheid van de jonge farao. Uit onderzoek is gebleken dat Toetanchamon naar alle waarschijnlijkheid gestorven is aan de gevolgen van de ontsteking in zijn knie, gecombineerd met malaria.

Naar de wens van Howard Carter werd de mummie na grondig onderzoek weer teruggelegd in de sarcofaag van zijn eigen graf. De schat die in Toetanchamons graf gevonden werd is inmiddels wereldberoemd en grotendeels te bezichtigen in het Egyptisch Museum in Caïro.