Winter sluiting

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

Sluitingsceremonie – Olympische Winterspelen 2014

Bob de Jong draagt de vlag voor Nederland tijdens de sluiting van de Olympische Winterspelen in Sotsji. Dat werd gisteren bekendgemaakt door chef de mission Maurits Hendriks. De 37-jarige Bob de Jong deed voor de vijfde keer mee aan de Winterspelen en won daar zijn vierde Olympische medaille op de tien kilometer. De sluiting van de Winterspelen begint om 17.00 uur.

Bob de Jong pakte het brons op de 10.000 meter in Sotsji. Op eerdere Winterspelen won hij zilver bij zijn Olympische debuut in Nagano in 1998; goud in Turijn in 2006 en brons op de Winterspelen van Vancouver in 2010. Alleen op de Olympische Winterspelen van Salt Lake City in 2002 greep De Jong naast de medailles.

Iedereen verwachtte dat Bob de Jong de eervolle taak van vlaggendrager bij de openingsceremonie zou uitvoeren, maar Maurits Hendriks koos toen voor Jorien ter Mors, de enige sporter die aan twee onderdelen meedeed: shorttrack en langebaanschaatsen.

24 medailles: meest succesvolle Spelen ooit

De Olympische Winterspelen Sotsji 2014 zullen door Nederland worden afgesloten als de meest succesvolle Winterspelen voor ons land ooit. Er werden records gebroken, niet alleen qua toptijden op het ijs in de Adler Arena, maar ook werden er allerlei andere records gevestigd.

Team Oranje gaat naar huis met een koffer vol schaatsmedailles. De Nederlandse schaatsers hebben bij elkaar vierentwintig medailles gewonnen waarvan de laatste twee bij de team pursuit. In totaal komt dat neer op maar liefst negenentwintig medailles. Eén keer was er brons voor Sjinkie Knegt bij het shorttrack, tweeëntwintig voor de individuele afstanden op het langebaanschaatsen en zeven voor de schaatsers die uitkwamen op de ploegenachtervolging. Van de dertig schaatsmedailles die op de afstanden op de langebaan werden vergeven, sleepte Nederland er eenentwintig in de wacht.

Nederland won op deze Olympische Winterspelen acht keer goud, zeven keer zilver en negen brons en dat is een nieuw record. Het oude stond op elf medailles en werd gevestigd op de Winterspelen van Nagano in 1998.

Ireen Wüst wint vijf medailles

Room 501, waar Koen Verweij en Ireen Wüst verblijven, is waarschijnlijk de meest succesvolle hotelkamer in Sotsji. Samen wonnen ze zeven medailles, Wüst won er vijf en Verweij twee.

Ireen Wüst is nu ook de meest succesvolle Olympiër uit de Nederlandse geschiedenis, met vier gouden, drie zilveren en één bronzen plak – in totaal acht. Daarmee staat is ze nu succesvoller dan zwemster Inge de Bruijn die ook acht medailles won: vier keer goud, twee keer zilver en twee keer brons.

Vier clean sweeps

Nederland pakte vier keer een volledig podium in Sotsji. Het eerste geheel Nederlandse podium was op de 500 meter – een afstand waarop Nederland internationaal nota bene nooit meetelde. Michel Mulder won het goud na de bizarre ontknoping waarin Jan Smeekens in de laatste rit dacht de snelste tijd te hebben gereden, maar bij bestudering van de gegevens bleek Verweij 0.003 sneller te zijn – Smeekens zilver en Ronald Mulder brons.

De tweede sweep was op de 5000 meter: Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma. Koning Willem Alexander ging de medailles om.

De derde clean sweep was voor Jorien ter Mors, Ireen Wüst en Lotte van Beek die op de 1500 meter zorgden voor het eerste vrouwelijke oranje podium.

Het vierde geheel oranje podium kwam bij voor de 10.000 meter bij de mannen: Jorrit Bergsma, Sven Kramer en Bob de Jong. Deze race zal ook de boeken ingaan als de race waar de Noren zo bang waren voor de oranje titanen dat ze zich afmeldden.

Noren aan de leiding

Eén keer eerder was er een volledig oranje podium: in 1998, op de 10.000 meter in Nagano. Gianni Romme, Bob de Jong en Rintje Ritsma vormden het eerste geheel Nederlandse podium. Nederland komt met vijf op een gedeelde tweede plaats, want ook Oost-Duitsland en Duitsland pakten vijf keer een clean sweep. Alleen Noorwegen deed het beter met elf Noorse sweeps.