Dorian van Rijsselberghe

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

Dorian van Rijsselberghe - Zeilen (RS:X)

GOUD

Van Rijsselberghe behaalde zijn eerste grote titel in december 2011, toen hij in Perth wereldkampioen werd in de RS:X-klasse.

Van Rijsselberghe nam deel aan de Olympische Spelen in Londen. Hij droeg de vlag tijdens de openingsceremonie.

Op zondag 5 augustus 2012 behaalde hij, voor de kust van het Engelse Weymouth, olympisch goud in de klasse RS:X. Met 22 punten in het klassement en met nog een reguliere en de medaillerace te gaan, was Van Rijsselberghe niet meer in te halen door de concurrentie. Hij stond voor de negende race vijftien punten voor op de Brit Nick Dempsey en wist die voorsprong te vergroten met vier punten, zodat hij alleen nog maar hoefde te starten in de laatste race om goud te winnen. Dat deed hij ook maar finishte in die laatste race als laatste. Bij terugkeer in Nederland werd hij vanwege zijn gouden medaille benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De Olympische spelen 2016 in Rio:

Op 14 augustus 2016 tijdens de Olympische spelen in Rio de Janeiro kon Van Rijsselberghe zijn titel prolongeren en werd zodoende voor de tweede maal Olympisch kampioen op dit onderdeel. Tijdens de olympische huldiging in Den Haag op 24 augustus 2016, kreeg hij een aparte onderscheiding in de vorm van een beeldje.